Miten valita tilitoimisto?

Tilitoimiston valinta

Tilitoimiston valinta ei ole aina yksinkertaista. Tarjolla on niin isoja konglomeraatteja kuin pieniä parin hengen toimistojakin. Mistä siis aloittaa, jos etsii yritykselle uutta tilitoimistoa?

Yrityksesi omista tarpeista.

1. Pohdi ensin omat tarpeesi

Mitä olet ulkoistamassa tilitoimistollesi? Ajattelitko itse vielä hoitaa esimerkiksi osto- tai myyntireskontraa? Entäs palkanmaksu? Tarvitsetko perintää mihinkään? Pieni yritys saattaa hoitaa esimerkiksi palkanmaksun itse, mutta teettää vaikkapa tilinpäätöksen ulkopuolella. Jos työntekijöitä on enemmän kuin pari, on tavallisesti muutkin ilmoitus- ja palkka-asiat kuitenkin helpompi teettää ulkopuolisilla.

Aina kannattaa muistaa, että ulkoistamalla säästät omaa aikaasi. Jos oma aikasi on parempi käyttää muualla, kannattaa tilitoimistopalvelut ottaa luotettavalta kumppanilta.

Toimiston valinta lähtee kuitenkin aina omista ja yrityksesi tarpeista.

2. Vertaa hintoja

Hinnoissa on eroja. Tietysti erityisesti pienelle yritykselle helpointa on valita sellainen tilitoimisto, jolta hinnat löytyvät suoraan verkkosivustolta. Näin sinun ei tarvitse kontaktoida kymmeniä eri vaihtoehtoja löytääksesi kohtuuhintaisen vaihtoehdon.

Myös hinnoitteluperusteissa on eroja. Jotkut toimistot laskuttavat kuittien määrän perusteella – toiset tuntien perusteella. Hintaan saattaa sisältyä myös esimerkiksi kiinteä kuukausittainen palvelumaksu.

Tässäkin kohtaa kannattaa verrata hintaa omiin tarpeisiisi ja maksukykyysi. Pienen yrityksen ei ole pakko hankkia kirjanpitäjää – mutta se helpottaa kyllä yrittämistä merkittävästi.

3. Miten viestintä toimii

Viestintäkanavia on paljon. Suurin osa pienistä yrityksistä viestii tilitoimiston kanssa eniten sähköpostilla ja puhelimitse. Mutta mikä on sinulle paras tapa? Osa moderneista tilitoimistoista suosii Teams-palavereja tai vaikkapa pikaviestimiä. Tarvitsetko sellaisen tilitoimiston, johon saat yhteyden vuorokauden ympäri vai riittääkö sähköpostin lähettäminen ja vastauksen saaminen parin päivän päästä.

Sähköinen tilitoimisto tai taloushallinto käytännössä usein myös tarkoittaa, että voit ostaa palvelua vaikka toiselta puolelta Suomea etkä ole sidoksissa mitenkään paikallisiin palveluntarjoajiin. Oma yrityksesi voi sijaita vaikka pääkaupunkiseudulla, mutta ostatkin taloushallinnon palvelut Oulusta.

4. Lue muiden kokemuksia

Googlen hakutulosten arvostelut, keskustelupalstat ja Facebookin arvostelut kannattaa aina käydä läpi. Kannattaa tietysti muistaa, että suomalaiset kyllä antavat herkästi kritiikkiä, mutta aina emme muista kehua, vaikka pitäisi. Näin ei välttämättä kannata teilata jotakin potentiaalista toimistoa yhden negatiivisen arvostelun takia, vaan pohtia kokonaisuutta.

Jos negatiivisia kokemuksia on runsaasti, kannattaa yhteistyö tietysti jättää aloittamatta.

5. Joskus vaihtamalla paranee

Jos yhteistyö ei nykyisen tilitoimiston kanssa yksinkertaisesti toimi, on sinulla aina mahdollisuus vaihtaa uuteen. Huonosta palvelusta ei kannata kärsiä, vaan toimistot voi kilpailuttaa.

Olipa hakusessa tilitoimisto Porvoossa, Helsingissä, Espoossa, Turussa tai missä tahansa päin Suomea, vertailu kannattaa. Nykyisin moni toimisto on niin sanottu sähköinen tilitoimisto, jolloin paikkakunnalla ei myöskään ole suurta väliä palveluntarjoajan valinnassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *