Miten säästää ruokamenoissa – näin ruokakulut minimiin!

Miten säästää ruokamenoissa

Kyllä. Ruokamenot ovat monelle iso kulu. Etenkin perheellisille ne voivat olla asumisen kustannusten jälkeen selvästi toiseksi suurin kustannus, johon uppoaa satoja euroja kuukaudessa. Asumisen kuluista ei aina ole helppoa nipistää, mutta ruokamenoista voit säästää suunnitelemalla ruokailut ja kokkaamalla fiksusti. Me annamme alla vinkit miten säästää ruokamenoissa!

1. Suunnittele ostokset

Älä mene kauppaan ilman ostoslistaa! Suunnittelemalla esimerkiksi kokonaisen viikon ruokalistan kerrallaan ja pysymällä ostoslistan tarvikkeissa, heräteostokset jäävät minimiin ja turhia tuotteita ei tartu mukaan kärryyn.

Suunnittelun lisäksi ruokakauppaan kannattaa mennä täydellä vatsalla. Oikeasti. Vaikka moni ajattelee ajatuksen olevan klisee, on totuus, että nälkäisenä ei kannata lähteä ostoksille.

2. Katso kilohintoja

Moni katsoo vain hintaa, vaikka se ei kerro koko totuutta. Usein pienet paketit ovat kilohinnaltaan paljon kalliimpia kuin isot pakkaukset. Näin on esimerkiksi usein lihan, kahvin, vihannesten, pesuaineiden, vessapaperin ja monen muun tuotteen kohdalla. Kilohinta kertoo paljon paremmin paljonko saat syötävää rahallasi. Lisäksi eri tuotteiden vertailu – esim. possun kassler vs. kana vs. jauheliha vs. naudanliha – on paljon tarkempaa kilohinnan perusteella. Muista kuitenkin ottaa kilohinnassa huomioon lihan mahdollisesti sisältämät luut. Esimerkiksi kanankoivet eivät välttämättä tarjoa vatsalle yhtä paljon täytettä, vaikka kilohinta olisikin siedettävä.

3. Valmista ruokaa itse

Luonnollisesti itse kokkaaminen on paljon halvempaa kuin ravintoloissa ruokailu, pikaruoan hakeminen tai kuljetuspalveluiden kuten Woltin tai Foodoran käyttäminen. Huomaathan, että itse kokkaaminen ei tarkoita valmisruoan lämmittämistä. Valmisruoat eivät yleensä nimittäin ole halpoja suhteessa ruokamäärään. Valmista ruoka itse ja valitse annoksia, jotka ovat suhteellisen edullisia: esimerkiksi nuudeleita, pastaa, riisiä ja jauhelihakastiketta, nakkikastiketta tai kanaa. Myös makaronilaatikko on hyvä ja edullinen vaihtoehto. Myös keitot ovat tavallisesti edullisia ja maukkaita. Kokeile vaikkapa nakkisoppaa, lihasoppaa tai hernekeittoa. Kaalilaatikko on tietysti legendaarinen valinta!

4. Valmista isoja annoksia

Isojen kerta-annosten valmistaminen säästää aikaa ja rahaa. Ylitse jäävät ruoat voi aina pakastaa – pakkaseen sopivat niin laatikot kuin sopatkin. Samalla varmistat, että ruoka-aineet eivät pilaannu, kun valmistat ne ajoissa ja säilöt ne oikein pakastimeen. Lisäksi aikaa säästyy, kun ruokaa ei tarvitse erikseen kokkailla joka päivä. Iso nakkisoppa säilyy jääkaapissa useamman päivän ja maistuu hyvältä mikronkin kautta lämmitettynä.

5. Hyödynnä alennukset

Moni kauppa myy tuotteita esim. -30 % alennuksella viimeisenä käyttöpäivänä tai viimeisenä aukiolon tuntina. Tämä kannattaa hyödyntää. Lisäksi kannattaa seurata erilaisia alennuskampanjoita ja hyödyntää hyvät tarjoukset kokonaisuudessaan. Useimpia tuotteita voi hyvin pakastaa, joten isojen määrien ostaminen kerralla ei ole ongelma.

6. Kerää bonukset

Jos perhe on suuri ja ruokamenot kovat, bonusta kertyy mukavasti. Tietysti suurimmat ja tunnetuimmat bonuskortit ovat K-ryhmän ja S-ryhmän etukortit. Molemmilla ryhmillä on myös maksutapaetua tarjoava bonuskortti, joka antaa vielä lisäalennuksen kaikista tehdyistä ostoksista. Esimerkiksi S-ryhmällä ostoista voi kerryttää maksimissaan jopa 5 % bonusta ja 0,5 % maksutapaetua, kun maksat S-Etukortilla..

7. Seuraa sesonkia

Kun kaipaat uutta perunaa, osta sitä, kun satokausi on huipussaan. Kun tarjonta on vahvaa (esim. perunaa kesällä, sieniä syksyllä, jne), hinnat ovat matalammat. Esimerkiksi mansikoita ei kannata ostaa keskitalvella – ne ovat usein kalliita ja tietysti tuotu Suomeen kaukaa. Luonnollisesti yksi hyvä vaihtoehto on myös kasvattaa osaa satokauden antimista itse. Peruna ja mansikat kasvavat lähes missä vain – ja yrttejä voi kasvattaa sisälläkin.

8. Höydynnä tähteet

Jos tähteitä jää yli juuri sen verran tai sellaisia tähteitä, että niitä ei viitsi laittaa pakkaseen, voit luoda tähteistä uusia annoksia. Lähes mikä tahansa ruoka-aine sopii esimerkiksi pizzaan – jopa perunat, nakit ja kananmunat. Niin Italiassakin alunperin tehtiin! Pizzataikinaa voi valmistaa itse isoja määriä jolloin ylimääräiset taikinapalat saa helposti pakkaseen. Moni tähteeksi katsottava ruoka-aine sopii myös esimerkiksi munakkaaseen tai tortillan sisään. Vain taivas on rajana, kun keksit uusia jännittäviä annoksia!

Näillä vinkeillä säästät ruokamenoissa helposti kymmeniä tai jopa satoja euroja kuukaudessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *