Miten luottotietojen menetys eli maksuhäiriömerkintä vaikuttaa

Miten maksuhäiriömerkintä eli luottotietojen menetys vaikuttaa elämään

Luottotietojen menettäminen eli viralliselta nimeltään maksuhäiriömerkintä ei ole mikään naurun asia: se on ongelma, joka aiheuttaa ihmiselle merkittävää harmia.

  • Luottokortin saaminen on käytännössä mahdotonta.
  • Pankista ei saa enää lainaa ilman suuria vakuuksia tai vakavaraista takaajaa.
  • Tavaroita ei voi ostaa entiseen tapaan laskuilla. Esimerkiksi puhelimeen ei saa liittymää – vaan tarvitaan Prepaid.
  • Asunnon vuokraaminen vaikeutuu, koska vuokranantajat usein vaativat selvityksen luottotiedoista.
  • Vakuutuksia ei (mahdollisesti) voi enää saada.
  • Työn saaminen vaikeutuu.

Mitkä ihmeen luottotiedot?

Tätä termiä viljellään paljon, mutta harva oikeasti tietää missä ja miten tietoja ylläpidetään. Soliditet Finland ja Suomen Asiakastieto Oy pitävät yllä luottotietorekisteriä. Nämä tiedot kuvaavat yksityisen henkilön taloudellista asemaa ja hänen kykyään hoitaa omia taloudellisia sitoumuksiaan.

Mainitut yritykset sitten myyvät näitä tietoja eteenpäin muun muassa pankeille, kaupoille ja erinäisille rahoitusyhtiöille.

Miksi? Koska suurin osa esimerkiksi kaupoista haluaa tarkistaa asiakkaan luottotiedot ennen kuin myy tälle palveluita tai tavaroita laksulla tai osamaksulla. Luonnollisesti suoraan pankkikortilla tai käteisellä maksettavista ostoista ei tietojen tarkistamista tarvita.

Miten maksuhäiriömerkintä tulee?

Ei hätää – näitä merkintöjä ei tule yllättäen. Maksuhäiriömerkintä syntyy, kun lasku tai muu maksusitoumus on laiminlyöty pitkään.

Merkinnän syntyaika & tapa vaihtelee:

  • Luoton maksamattomuus: jos et maksa kulutusluottoasi ja se on ollut erääntyneenä yli 60 päivää, voidaan asiasta tehdä suoraan merkintä luottotietorekisteriin (ei vaadi tuomioistuimen käsittelyä). Henkilölle tulee kuitenkin kertoa maksukehotuksen yhteydessä vähintään 21 päivää ennen että uhka maksuhäiriömerkinnästä on olemassa.
  • Ulosottokelpoiset saatavat: muun muassa verot, sakot, elatusavut ja muutamat muut maksut on määritelty suoraan ulosottokelpoisiksi. Näiden kohdalla velkojan tarvitsee lähettää vain yksi maksuhuomautus ennen kuin saatava voidaan siirtää ulosottoon. Jos tässäkään kohtaa laskua ei hoideta, voidaan maksuhäiriö merkitä rekisteriin.
  • Tuomioistuimen velkomustuomio: kaikkien laskujen kohdalla velkoja voi lopulta (muistutusten jälkeen) hakea saatavaansa käräjäoikeudessa. Jos maksu hoidetaan oikeudenkäynnin aikana, ei maksuhäiriömerkintää tule – mutta jos käräjäoikeus tekee yksipuolisen velkomustuomion, tulee luottotietoihin merkintä.

Kannattaa huomata, että velkajärjestelyistä (vapaaehtoinen tai määrätty) tulee erillinen merkintä maksuhäiriörekisteriin.

Miten ja milloin merkintä poistuu luottotiedoista?

Tietystikään merkintä luottotiedoissa ei ole ikuinen: tavallisesti yksittäisen merkinnän kesto on 2-3 vuotta. Tämä kuitenkin vaihtelee tilanteen mukaan. Jos hoidat laskun lopulta pois, aika voi lyhentyä kahteen vuoteen. Uudet merkinnät taas vastaavasti pidentävät aikaa.

Vastaavasti velkaa koskeva merkintä voi olla rekisterissä jopa 20 vuotta.

Jos artikkelissa kuvatut ongelmat osuvat sinun kohdallesi, ota yhteyttä kunnalliseen velkaneuvojaan. Raha-asiat kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa. Mitä pidempään odotat, sitä ongelmallisemmaksi tilanne voi muodostua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *