Lomaraha, lomakorvaus ja kesäloman pituus Suomessa

Lomaraha, lomapalkka ja kesälomat Suomessa

Suomi on siitä hieno maa, että meillä jokainen työsuhteessa oleva on automaattisesti oikeutettu myös palkalliseen lomaan. Tämä koskee niin osa-aikaisia, määräaikaisia kuin jatkuvassa työsuhteessa olevia työntekijöitä.

Tämä perustavanlaatuinen oikeus on määritelty laissa ja työehtosopimuksissa. Vuosilomalakia esimerkiksi on pakottava eli työnantaja ei voi neuvotella huonompia lomaetuja työntekijöilleen kuin mitä laissa on määritelty (poislukien muutama erikoistapaus).

Miten lomapäiviä kertyy?

Jos olet ollut työsuhteessa alle vuoden, kerrytät 2 lomapäivää per täysi lomanmääräytymiskuukausi. Jos työsuhde on kestänyt yli vuoden, kertyy päiviä 2,5 per täysi kuukausi.

Lomanmääräytymiskuukautena pidetään sellaista kuukautta, jonka aikana olet ollut vähintää 14 päivää töissä. Jos kohdallasi tämä ei täyty, saatat kerryttää lomapäiviä tuntipohjaisen säännön pohjalta, johon kannattaa etsiä netistä lisää tietoa.

Lomaa kerrytetään niin sanottuna lomanmääräytymisvuotena 1.4. – 31.3. välisenä aikana. Siis esimerkiksi 1.4.2015 ja 31.3.2016 välisenä aikana kertyneet lomapäivät on tarkoitus pitää 2016 kesällä, syksyllä ja sitä seuraavana 2016-2017 talvella.

Lomaraha, lomapalkka & lomakorvaus

Lomakorvaus viittaa terminä siihen, että lomat korvataan sinulle rahana tilanteessa, jossa et pidä vuosilomaa. Esimerkiksi kesälomalaisille tai työsuhteensa päättäville maksetaan lomakorvaus niistä lomapäivistä, joita ei ole vielä pidetty.

Lomapalkka viittaa vuosilomapalkkaan eli siihen palkkaan, joka sinulle maksetaan, kun olet lomalla. Usein lomapalkka maksetaan ennen loman alkamista – mutta tästä voidaan sopia myös työpaikan sisällä.

Lomaraha eli entinen lomaltapaluuraha taas viittaa lisäpalkkioon, joka maksetaan vuosilomapalkan päälle. Tavallisesti lomarahan suuruus on 50 % vuosilomapalkasta. Lomarahaa ei määritellä vuosilomalaissa, vaan se on työehtosopimuksen, työsopimuksen tai työpaikalla noudatettujen käytäntöjen perusteella määriteltävä asia. Jokainen meistä ei siis saa lomarahaa.

Aikaisemmin lomarahasta käytettiin termiä lomaltapaluuraha, sillä se maksettiin ylimääräisenä niille henkilöille, jotka palasivat kesälomilta takaisin töihin. Tapa syntyi aikana, jolloin Suomessa oli nousukausi ja töitä oli tarjolla merkittävästi nykyistä enemmän.

Mikäli kaipaat apua lomasi rahoittamiseen, lue mikä matkalaina on.

Kuka jää ulkopuolelle?

Huomaathan, että vuosilomalain ulkopuolelle jäävät niin yrittäjät, kotonaan työtä tekevät, osakeyhtiöiden toimitusjohtajat sekä henkilöt, joiden työt keskeytyvät työn luonteen takia säännöllisesti (esim. opettajat).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *