Kohta pankit eivät voi asettaa asuntolainan korolle alarajaa?

Asuntolainan korko ja marginaali

Miltä kuulostaisi, jos asuntolainasi viitekorko painuisi pakkaselle ja lainasi hinta halventuisi? Mukavalta? Niin varmasti, mutta siihen liittyy muutamia ongelmia.

Aamulehti uutisoi tänään, että asuntoluototusta pohtiva työryhmä on päätynyt omissa mietinnöissään siihen, että mahdolliset negatiiviset viitekorot voisivat jatkossa syödä pankkien marginaalia: nykyisin asuntolainan korko muodostuu viitekorosta ja pankin perimästä marginaalista. Pankkien lainasopimuksissa on usein pykälä, jonka perusteella pankki voi pitää marginaalinsa ennallaan vaikka viitekorko painuisi negatiiviseksi.

Oikeusministeriön työryhmän mukaan jatkossa (mikäli Suomeen saadaan EU-direktiiviin perustuva asuntoluototusta koskeva lainsäädäntömuutos) luottoehtoihin ei olisi sallittua lisätä marginaalin pelastavaa ehtoa. Näin jatkossa negatiivinen viitekorko söisi pois osan pankin omasta marginaalista.

Meidän mielestämme direktiivi ja sitä seuraava mahdollinen lakimuutos kuulostavat omituisilta. Rahamarkkinoiden korkoehtoihin koskeminen ja säätelyn lisääminen vain kohdistaa lisäpaineita uusiin lainoihin ja niiden marginaaleihin. Lopputulos voi olla kuluttajan kannalta arvaamaton.

Jos nyt otetaan sekä siellä eduskunnassa, työryhmissä että EU:n hallintoelimissä jäitä hattuun ja järki käteen ja vapautetaan markkinoita… Eikä lisätä sääntelyä päivä toisensa perään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *