7 vinkkiä miten säästäminen arjessa onnistuu

Miten säästää ruokamenoissa

Säästäminen arjessa ei aina ole helppoa. Rahaa tuntuu uppoavan ihan kaikkeen aina lasten harrastuksista omiin pieniin paheisiin, kuten viiniin, suklaaseen ja pikaruokaan. Laskujen ja tavallisen arkielämisen jälkeen saattaa tuntua siltä, että rahaa ei jää sukanvarteen yhtään. Yritämme tässä artikkelissa antaa vinkkejä edullisempiin valintoihin ja rahan säästämiseen.

Pienien asioiden vaikutusta ei kannata aliarvioida.

Suunnittele ruokailut tarkkaan

Ruoka on yksi suurimmista menoeristä. Siksi ruoasta on myös helpointa säästää. Tämä ei silti tarkoita, että sinun pitää syödä tylsää ruokaa tai samoja ruoka-aineita joka ikinen päivä. Karsitulla budjetillakin pystyy tekemään ihmeitä, kun vaan lukee ohjeita netistä

 • Kirjoita ostoslista valmiiksi ennen kauppaan lähtöä, jotta vältät turhat heräteostokset.
 • Osta ja valmista isompia eriä kerralla. (Tämä myös tarkoittaa, että kaupassa käydään vain 1-2 kertaa viikossa – ei joka päivä.)
 • Minimoi hävikki syömällä seuraavana päivänä yli jääneet “tähteet”. Laita loput pakkaseen. Muista, että myös keittoja voi pakastaa helposti.
 • Vältä eineksiä ja panosta ravitseviin ruoka-aineisiin.
 • Käytä aina bonuskorttia.
 • Lue läpi kauppojen mainoslehdet ja hyödynnä relevantit tarjoukset (muista kupongit).

Vaikka nämä vinkit ovat hyvin yksinkertaisia ja suurelle osalle ihmisistä jopa itsestäänselvyyksiä, ei niiden vaikutusta rahankäyttöön kannata vähätellä.

Lue myös vinkit edulliseen ruoanlaittoon K-ruoka.fi ja Martat.fi -sivustoilta. K-ruoka tarjoaa myös todella hyvän listan edullisia alle 10€ reseptejä, joilla ruokit kokonaisen perheen.

Näillä resepteillä taiot pöytään herkkuja, jotka eivät maksa maltaita.

Säästä asumisessa

Ruoan lisäksi suomalaiset käyttävät suuria summia rahaa asumiseen. Olitpa asunnon omistaja tai vuokralainen, rahaa menee joka kuukausi. Ikävä kyllä asumisen kustannuksista ei ole aina niin helppoa nipistää euroja talteen, mutta me yritämme antaa muutaman vinkin tähänkin.

Tietysti isoimmat tekijät ovat asuinalue ja asunnon koko. Kaikille muutokset eivät ole mahdollista, mutta jos oikeasti haluat säästää, ovat kaksi parasta vinkkiä:

 1. Muuta pienempään asuntoon.
 2. Muuta edullisemmalle asuinalueelle.

Kuten totesimme – nämä eivät aina onnistu. Siksi seuraavat vinkit voivat auttaa, jos ajattelit pysyä nykyisessä asunnossasi.

 • Laske huoneiden lämpötilaa. Yleensä mukavaksi lämpötilaksi oleskelutiloissa mainitaan 20-21 ja makuuhuoneissa 18-20 astetta. Alle 18 asteen lämpötilat aiheuttavat tutkimusten mukaan jo terveydellisiä haittoja – mutta esimerkiksi 19-20 asteen lämpö ympäri koko huoneiston säästää sähköä verrattuna 21-22 asteeseen.
 • Sammuta valot, kun lähdet huoneesta.
 • Vaihda kaikki mahdolliset lamput energiansäästölamppuihin.
 • Vähennä saunassa käyntiä. Jos nyt käyt saunassa 2 kertaa viikossa, kokeile vaihtaa vain yhteen kertaan viikossa. Säästät sähköä vuositasolla merkittävästi.
 • Sammuta elektroniset laitteet, kun et käytä niitä.
 • Pese astiat ja vaatteet aina vain täysinä koneellisina.
 • Kilpailuta sähkösi netissä ilmaiseksi.
 • Kilpailuta nettiliittymäsi, vaihda hitaampaan liittymään, jos et oikeasti tarvitse kaikkea maksamaasi nopeutta. (Esim. 2 megan vastikkeeseen kuuluva taloyhtiönetti versus 50 megan liittymä puhelinyhtiöltä.)
 • Sulata ja puhdista pakastimesi tasaisin väliajoin.

Älä käytä kolikoita – laita ne säästöpossuun

Jos tarkoituksesi on varmistaa, että rahaa jää pikkuhiljaa säästöön, voit käyttää tätä kikkaa.

Aina kun taskustasi löytyy kolikoita, laita ne säästöpossuun. Itse tätä kokeillessani olen huomannut, että joka ikinen viikko tulee helposti laitettua 5-10 euroa sivuun. Vuositasolla tämä vastaa jopa 250-500 euron säästöjä. Siis jopa yhtä ylimääräistä lomamatkaa.

Tietysti totuus on, että yhä harvempi käyttää käteistä ja maksaa lähes kaiken korteilla. Silloin kolikoiden säästäminen ei kerrytä säästöjä kovin vauhdikkaasti.

Osa verkkopankeista tarjoaa erilaisia säästöominaisuuksia myös korttien käyttäjille. Esimerkiksi Nordean ePossu-palvelu siirtää aina jokaisen korttioston yhteydessä pienen summan valitsemallesi tilille säästöön. Tämä ajaa saman asian kuin oma kolikkopossu!

Osta käytettyä

Vielä 20 vuotta sitten ihmiset ostivat todella paljon käytettyjä tavaroita. Kirpputorit olivat pullollaan hyvää käyttökelpoista tavaraa aina vaatteista leluihin.

Nykyisin moni kokee, että käytetty tavara on jotenkin “noloa”. Ei se ole! Se on säästämistä. Säästät sekä rahaa että luontoa ostamalla leluja, vaatteita ja elektroniikkaa käytettynä. Luonnollisesti sinun pitää käyttää hieman aikaa oikean hintatason ymmärtämiseen ja hyvälaatuisen käytetyn tavaran löytämiseen – mutta se kaikki kannattaa.

Jos et jaksa juosta kirpputoreilla, kokeile Tori.fi:n tai Huuto.net:n kaltaisia nettikauppapaikkoja.

Vähennä tupakkaa ja alkoholia

Niin, elämästä pitää nauttia. Joillekin se tarkoittaa tupakan polttamista ja alkoholin käyttöä.

Molemmat kuitenkin vievät rahaa todella paljon. Jos siis pystyt, vähennä tupakanpolttoa ja alkoholin käyttöä. Aloita ensin tekemällä laskelmat siitä, paljonko sinulla menee tällä hetkellä rahaa molempiin. Sitten päätä, että vähennät käyttöä vaikkapa 10-50 % ja tee laskelmat uudelleen. Paljonko rahaa jää nyt säästöön kuukausitasolla?

Vie töihin omat eväät

Helppo tapa säästää useampi kymppi joka kuukausi! Älä käy työpaikkaruokalassa tai lounasravintoloissa, joissa annokset maksavat helposti 5-15 euroa per henkilö.

Voit tehdä eväät valmiiksi aina edellisenä iltana sen päivän ylijääneistä ruoka-aineista. Voit myös kokeilla tehdä koko viikon työlounaat valmiiksi sunnuntai-iltana.

Siirrä tilipäivänä aina rahaa säästöön

Jos haluat pakottaa itsesi elämään edullisemmin ja säästämään rahaa, siirrä aina palkkapäivänä ensin rahaa sivuun ennen kuin rupeat käyttämään sitä.

Tähän tarvitset tietysti toisen pankkitilin. Tälle toiselle tilille ei kannata pitää omaa maksukorttia. Jos sinulla on kortti molempiin tileihin, tulee rahat liian helposti käytettyä arjen ostoksiin.

Toki joillekin parempi vaihtoehto on ensin palkkapäivänä maksaa laskut pois ja vasta sitten siirtää rahaa säästöön. Voit toki tehdä siirrot näinkin päin, jos se tuntuu paremmalta.

Yhteenveto

Säästäminen arjessa onnistuu vain jos kulut ovat pienemmät kuin tulot. Se on selvää. Jos siis sukanvarteen ei laskujen ja kaiken aivan pakollisen jälkeenkään jää mitään, pohdi voitko tienata lisää rahaa jotenkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *