Affiliate-markkinointi

Affiliate markkinointi lisää myyntiäsiMitä affiliate-markkinointi on? Affiliate- eli niin sanottu kumppanuusmarkkinointi on täysin tulospohjainen markkinoinnin muoto, jossa maksetaan vain toteutuneista tavoitteista. Tämä voi esimerkiksi tarkoittaa verkkokaupan myyntiä, verkkopalveluun rekisteröitymistä, yhteydenottopyynnön jättämistä tai sähköpostilistalle liittymistä.

Affiliate-markkinointiin liittyy (yleensä) kolme eri osapuolta:

 • Mainostaja – yritys, joka haluaa mainostaa omia tuotteitaan.
 • Julkaisija – yritys tai yksityinen henkilö, joka tuottaa liikennettä mainostajalle (esimerkiksi verkkosivuston, hakusanamainonnan, display-mainonnan tai sähköpostimainonnan kautta).
 • Verkosto – yritys, joka mahdollistaa mainostajan ja julkaisijan välisen liikenteen ja tavoitteiden täyttymisten seuraamisen.

Tärkeintä on ymmärtää tulospohjaisuus: julkaisija eli esimerkiksi blogin kirjoittaja saa palkkion jos ja ainostaan JOS hän tekee myyntiä.

Siis täh, miten se oikein toimii?

 1. Asiakas vierailee kumppanin sivustolla (esim. blogi tai hintavertailu).
 2. Asiakas klikkaa sivustolla olevaa linkkiä, joka ohjaa hänet ulkopuoliseen verkkokauppaan.
 3. Asiakas ostaa verkkokaupasta tuotteen.
 4. Mainostaja eli myyjä maksaa verkostolle sovitun provision (esim. prosenttiosuus tai kiinteä euromäärä) myynnistä.
 5. Verkosto ottaa ensin maksusta oman provisionsa ja tilittää sitten maksun julkaisijalle (eli esim. bloggaajalle).

Toki affiliate-mainontaa voidaan tehdä myös ilman välissä olevaa verkostoa – mutta tällöin myyjällä itsellään pitää olla jokin tapa seurata saavutettuja tavoitteita.

Suomessa toimivia kumppanuusverkostoja:

Kenelle affiliate-mainonta sopii?

Käytännössä kumppanuusmarkkinointi sopii parhaiten sellaisille yrityksille, joiden liiketoiminta on verkossa. Siis verkkokaupoille ja paljon kontakteja verkosta saaville. Aloista suosittuja ovat muun muassa rahoitus, matkailu, kyselytutkimukset, lehdet, sisustaminen, muoti ja erilaiset pelit – mutta myös aikuisten lelut, grillausvälineet ja PDF-kirjat menevät kaupaksi. Kaikki on kiinni siitä, miten oma liiketoimintasi on rakennettu ja millaista komissiota tavoitteiden täyttymisestä tarjoat.

Mitä erilaisia julkaisijoita verkostoissa on?

Eri sivustot ja julkaisijatyypit vaihtelevat nykyään todella paljon laidasta laitaan – tarjolla on niin yksityishenkilöiden blogeja, erilaisia hintavertailuja kuin jättimäisiä foorumeita.

 • Blogit: Etenkin muodin, matkailun, lifestylen ja fitness-elämän blogit ovat kasvatteneet osuuttaan affiliate-verkoissa. Bloggaajista osa toimii täysin yksityishenkilöinä – osa taas on mukana jonkinlaisessa blogiverkossa. Verkoissa toimivat blogit yleensä hoitavat mainostilansa “myynnin” niin sanotusti mediaperheenä eli kaikki yhdellä kertaa.
 • Sisältösivut: Yhteen tai muutamaan aihealueeseen keskittyneet verkkosivustot, kuten esimerkiksi matkailusivut tai muotisivustot. Tähän kategoriaan kuuluu tuhansittain erilaisia sivustoja laidasta laitaan. Tavallisesti mainostajalle on erittäin tärkeää saada mainoksensa nimenomaan oman toimialan sivustoille näkymään.
 • Hintavertailut: Nimi kertoo kaiken – sivustoja, joissa kävijät voivat vertailla tuotteiden hintoja.
 • Alennuskoodisivustot: Sivustoja, joista kävijät käyvät bongaamassa alennuskoodeja. Yleensä alennuskoodisivustoille tarjotaan hieman pienempää myyntikomissiota, koska asiakas etsii koodia vasta ostosvaiheessa. Kampanjassa voidaan myös erikseen kieltää mainosten lisääminen alennuskoodisivustoille.
 • Sähköpostimainostajat: Monelle sähköpostimarkkinointi särähtää korvassa – mutta se on oikeasti todella tehokas tapa tehdä lisämyyntiä. Affiliate-julkaisijat ovat voineet kerätä omien palveluidensa kautta laajoja sähköpostilistoja (esim. uutiskirjeen tilaajat) ja voivat lähettää sinun mainontaasi näille ihimisille.
 • Maksettu mainonta: Jos mainostaja sallii kampanjassaan sosiaalisessa mediassa ja/tai hakukoneissa mainostamisen, voivat affiliate-julkaisijat tehdä markkinointia suoraan mainostajan sivustolle. Siis esimerkiksi ajaa liikennettä Google Adwords -mainosten kautta suoraan verkkokauppaan ilman että välissä on julkaisijan omaa verkkosivustoa.

FAQ – näitä kysytään paljon

Miten voin lisätä mainoksia blogiini?
Rekisteröidy yhteen yllä mainituista affiliate-verkoista, lisää verkostoon tiedot omasta blogistasi ja hae eri kampanjoihin. Kun sinut on hyväksytty mainoskampanjaan, voit lisätä

Millainen komissiomalli meille sopii?
Se riippuu aika pitkälti yrityksenne tarjoamasta. Asiasta kannattaa keskustella verkoston kanssa.

Mikä on iMyynti ja onko siitä haittaa?
iMyynti perustuu cookies:hin eli kekseihin. Tällöin asiakas voi vierailla julkaisijan verkkosivustolla ja klikata mainosta tänään – mutta tulla suoraan teidän sivustollenne ja tehdä ostoksen esimerkiksi 2 päivän kuluttua. Tällöin myynti rekisteröityy yhä julkaisijan hyväksi. Yleensä iMyynneistä tarjotaan pienempää komissiota kuin suorista.

Miten saamme suosittuja sivustoja kumppaneiksemme?
Periaatteessa voitte olla suoraan yhteydessä näihin sivustoihin ja kertoa, että teillä on nyt affiliate-kampanja menossa jossakin verkossa – ja että blogi voisi tehdä tällä helposti rahaa. Toinen vaihtoehto on tarjota ilmaisia tuotenäytteitä tai sopia suorasta mainosyhteistyöstä, jossa maksatte esimerkiksi kuukausimaksua saadaksenne mainoksen sivustolle.

Voiko affiliate-markkinoinnista olla haittaa?
Jos annatte kampanjanne säännöissä tarkat ohjeet siihen minkälaiset sivustot siihen saavat osallistua, ei haittaa pitäisi syntyä. Väärinkäytöksiä esiintyy vain harvoin ja ne harvatkin tapaukset saadaan nopeasti kiinni.

Saanko olla suoraan julkaisijaan yhteydessä?
Yleensä verkostot haluavat, että olet ennemmin heihin ensin yhteydessä ennen kuin kontaktoit sivustojen omistajia.

Nyt tiedät mitä affiliate-markkinointi on ja miten sitä hyödynnetään yrityksen markkinointimix:ssä. Ei muuta kuin sopimaan tehokkaasta kampanjasta tai lisäämään mainoksia omalle verkkosivustollesi!