Mikä on CDS eli Credit Default Swap?

Mikä CDS on

Mikä on CDS? Kirjaimet tulevat sanoista Credit Default Swap. CDS on eräänlainen luottoriskijohdannainen, jonka avulla CDS:n ostaja voi suojautua lainanottajan konkurssilta. Johdannaista käytetään pääasiassa valtioiden lainojen ja isojen yritysten joukkovelkakirjojen yhteydessä.

CDS on vakuutus, joka suojaa lainanottajan maksukyvyttömyydeltä.

CDS:n hintaan vaikuttaa pääasiassa lainan saajan maksukyvyttömyyden todennäköisyys. Mitä todennäköisemmin kohde defaulttaa, sitä suurempi hinta luottoriskiltä suojautumisella tietysti on.

Entä Nude CDS? Sana nude tai naked tarkoittaa taloudessa yleensä sitä, että sijoittajalla ei itsellään ole omistusta taustalla olevasta instrumentista. Siis tässä tapauksessa nude CDS:n haltija ei olekaan se taho, joka on myöntänyt alun perin lainan.

Käytännössä siis CDS:iä voidaan ostaa myös spekulatiivisessa mielessä – ja lyödä näin vetoa esimerkiksi hallituksen tai ison instituution maksukyvyttömyydestä. Minun ei tarvitse myöntää esimerkiksi Portugalille lainaa – tai ostaa sen velkakirjoja – mutta voin lyödä vetoa maan maksukyvyttömyydestä ostamalla tai laittamalla liikkelle Credit Default Swap -johdannaisia.

Mistä voitot tulevat?

Credit Default Swap on aina liikkellelaskijan päästä ylikurssattu. Ostaja siis joutuu maksamaan vakuutuksesta – mutta saa joka tapauksessa suojatusta luotosta 100% merkintähinnan (vaikka luotonottaja ajautuisi maksukyvyttömyyteen).

Vastaavasti liikkeellelaskija saa pitää ylihinnan osan, mikäli negatiivista luottotilannetta ei synny.

Yhteenvetona

  • CDS on sopimus, jolla lainan myöntäjä voi suojautua lainan ottajan maksukyvyttömyydeltä.
  • Sopimuksella voidaan siirtää maksukyvyttömyydestä aiheutuvaa riskiä eteenpäin.
  • Naked / nude CDS:illä voidaan spekuloida lainankohteiden maksukyvyllä. Ja kuten arvata saattaa, on spekulatiivisesta kaupankäynnistä tullut yleisin tapa käydä CDS:illä kauppaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *