Aloita osakesijoittaminen näillä vinkeillä

Aloita osakesijoittaminen 2016Osakesijoittaminen on yksi yleisimmistä ja helpoimmista tavoista sijoittaa.

 1. Avaat arvo-osuustilin esim. Nordnet.fi
  .
 2. Ostat osakkeita.
 3. Profit.

No okei, ei se ehkä ihan noin helppoa ole. Osakkeiden ostaminen ja myyminen on toki todella helppoa ja nopeaa, mutta oikeiden osakkeiden valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa ja omia hoksottimia.

Ennen kuin lähdet osakesijoittajaksi – kannattaa sinun pohtia ainakin näitä asioita.

Mieti etukäteen

 • Olenko valmis ottamaan riskejä? Jos olen, minkälaisia?
 • Kuinka pitkäksi aikaa olen valmis sitomaan rahani? Mikä on ns. sijoitushorisonttini?
 • Paljonko olen halukas laittamaan rahaa osakkeisiin? Onko se taloudellisen tilanteeni kannalta fiksu valinta?
 • Miten osakesijoitusten arvon laskeminen tai nouseminen vaikuttaisi elämääni?
 • Olenko valmis menettämään pahimmassa tapauksessa kaikki sijoittamani varat?

Heti kättelyssä pitää todeta, että ei tietenkään ole todennäköistä, että menetät joka ikisen eurosi osakesijoittamisella. Ei tietenkään. Suurin osa ihmisistä sijoittaa osakkeisiin saadakseen lisää rahaa – ei menettääkseen euroja.

Mutta aloittelevan sijoittajan täytyy ymmärtää, että periaatteessa rahan menettäminen – joko osin tai kokonaan – on mahdollista.

Miksi sijoittaa osakkeisiin?

Syitä sijoittaa osakkeisiin on monia. Keräsimme tähän yksinkertaisen listan.

 • Edullistä tehdä kauppaa. Suurin osa välittäjistä ottaa vain muutamien eurojen suuruiset komissiot piensijoittajan tekemistä kaupoista.
 • Helppoa aloittaa. Luot tilin osakevälittäjän verkkopalveluun, varmennat henkilöllisyytesi, talletat rahaa ja teet oston. Nyt olet osakkeenomistaja.
 • Mahdollisuus korkeampaan tuottoon. Osakkeilla on mahdollisuus tavoitella merkittävästi korkeampaa tuottoa kuin esimerkiksi pankkitalletuksilla tai velkakirjoilla. Luonnollisesti riksi on yleensä myös korkeampi.
 • Myös osingot kiinnostavat. Osa pörssiyrityksistä maksaa osan tekemästään voitosta ulos yrityksestä osinkoina. Jos omistat osakkeita, saat myös osasi näistä osingoista. Osinkotuotot voivat parhaimmillaan olla useita prosentteja vuodessa.
 • Likvidi sijoituskohde. Käytännössä termillä viitataan siihen, että osakkeita on helppo ja nopea ostaa ja myydä. Jos siis haluat rahasi takaisin, voit myydä osakkeet pörssissä pois. Esimerkiksi sijoitusasunnosta ei pääse samalla tavalla helposti eroon.

Vielä yksi hyvä vinkki – hajauta!

Hajauttaminen tarkoittaa munien laittamista useampiin koreihin. Osakesijoittajan hajauttaminen voi olla aikaperusteista, alaperusteista ja yrityskohtaista.

Suomeksi: et osta vain yhden yrityksen osakkeita, vaan useampien. Et osta vain yhden toimialan yhtiöiden osakkeita, vaan useampien. Ja hajautat ostosi ajallisesti esimerkiksi useiden kuukausien tai vuosien ajalle.

Maantieteellinen hajauttaminen voi tarkoittaa sekä osakkeiden ostamista Helsingin pörssin ulkopuolelta – että ostamalla sellaisten yhtiöiden osakkeita, jotka toimivat eri puolilla maailmaa.

Miten kaupankäynti toimii verkossa?

Sinä kirjaudut valitsemasi välittäjän sivustolle sisään. Heidän järjestelmänsä on suoraan yhteydessä pörssin kaupankäyntijärjestelmään. Etsit haluamasi osakkeen, valitset millä hinnalla haluat osakkeita ostaa ja montako osaketta haluat. Online-järjestelmä toimittaa ostotarjouksesi pörssiin. Jos järjestelmästä löytyy myyntitarjous, joka täyttää sinun tarjouksesi ehdot, syntyy kauppa (luonnollisesti myyjällä voi olla myynnissä vaikka 5000 osaketta ja sinä ostat häneltä vain 50 kpl – tai jos myyjällä on myynnissä 60 kpl ja sinä haluat 600, järjestelmä voi ostaa tältä myyjältä ensimmäiset 60 kpl ja loput muilta myyjiltä).

Sama juttu myynnin kanssa. Valitset mitä osakkeita haluat myydä, montako ja mihin hintaan. Järjestelmä lähettää myyntitarjouskesi eteenpäin. Joku voi nyt ostaa myynnissä olevat osakkeesi pyytämääsi hintaan.

Ymmärrä: spread

Spreadillä viitataan ostohinnan ja myyntihinnan väliseen eroon. Sinä saatat olla valmis myymään osakkeesi pois hintaan 10,02€ per osake. Vastaavasti joku voi olla halukas ostamaan osakkeesi hintaan 9,97€ per osake. Osto- ja myyntikurssin erotus eli spreadi on nyt 0,05 euroa. Koska ostotarjoukset ja myyntitarjoukset eivät kohtaa, kauppaa ei juuri nyt synny.

Jos joku tekee myyntitarjouksen alemmalla 9,97€ hinnalla – tai joku ostaja korottaa tarjoustaan 10,02€ tasolle – syntyy kauppa automaattisesti.

Opi rohkeasti lisää

Aloittelijan ei kannata pelätä uutta. Emme toki suosittele ryntäämään suin päin osakemarkkinoille ostamaan ihan mitä tahansa – mutta kannustamme sinua opiskelemaan lisää. Netistä löytyy todella runsaasti tietoutta sekä itse kaupankäynnistä että pörssiyhtiöistä.

Tee omat analyysisi – muista yllä mainitut vinkit – ja aloita osakesijoittaminen verkossa!