Miten ostaa kryptovaluuttaa? – Ohjeet turvalliseen kaupankäyntiin

Miten ostaa kryptovaluuttaa kuten Bitcoinia

Kryptovaluutat ovat kryptografiaan perustuvia virtuaalisia valuuttoja. Tästä artikkelista löydät ohjeet kryptovaluuttojen ostamiseen!

Useat, mutta eivät kaikki, kryptovaluutat perustuvat niin sanottuihin lohkoketjuihin. Teknologian avulla tilikirja on hajautettu ja sitä varmistaa kaikki verkostoon kuuluvat “louhijat” (osassa verkoista käytännössä myös kaikki, jotka suorittavat transaktioita). Hajautuksen myötä kryptovaluuttoja ei voi hallinnoida mikään yksittäinen taho – ei mikään pankki tai valtio. Näin siis useimpien kryptovaluuttojen kohdalla. Yksi tunnetuimmista poikkeuksista on kuitenki Ripple, joka on verkko, jossa voidaan tehdä reaaliaikaisia bruttomaksuja sekä lähettää ja vaihtaa käytännössä mitä vain valuuttaa. Ripplen taustajoukoissa on runsaasti pankkeja ja se ei perustu louhintaan samalla tavalla kuin esimerkiksi Bitcoin.

Sekä Bitcoinia että muita kryptovaluuttoja ostetaan kryptopörsseistä. Nämä ovat nettipalveluita, jotka toimivat markkinapaikkana vähän samaan tapaan kuin osakepörssit. Suoraan pörsseistä ostamisen lisäksi voit hankkia Bitcoinia myös suoraan yksityisiltä ihmisiltä (esim. LocalBitcoin-sivuston kautta) tai erillisistä Bitcoin-automaateista.

Miten ostaa Bitcoinia?

Kaikkein helpoin tapa ostaa Bitcoinia on Coinbasen kautta. Se on suuri yhdysvaltalainen palvelu, jonka toimintaa valvovat yhdysvaltain viranomaiset.

Alta löydät yksinkertaiset ohjeet Bitcoinin ostamiseen Coinbasesta.

 1. Siirry sivustolle www.coinbase.com ja klikkaa oikeasta yläkulmasta Sign Up
 2. Anna pyydetyt tiedot: nimi, sähköposti, salasana.
 3. Siirry sähköpostiisi (esim. Gmail). Vahvista sähköpostiosoitteesi klikkaamalla linkkiä Coinbaselta saamastasi viestistä. Huomaa, että viesti voi olla myös roskapostin puolella.
 4. Seuraavaksi Coinbase pyytää sinulta puhelinnumeroa. Anna se. Coinbase nimittäin varmentaa kaikki kirjautumiset ja valuuttojen siirrot tekstiviestillä. Tekstarit ovat sinulle maksuttomia. Tämän jälkeen siirryt Coinbasen etusivulle.
 5. Vielä yksi varmennus: henkilöllisyys. Klikkaa “Verify Your Identity”. Henkilöllisyys varmennetaan lähettämällä Coinbaseen kuva joko passista tai ajokortista. Passi on parempi vaihtoehto, sillä se on kansainvälisesti helpommin tunnistettavissa. Varmennus voi kestää käytännössä mitä vain parista minuutista jopa päivään. Kannattaa siis kirjautua omalle tilille parin tunnin välein tarkastamaan, onko varmennus mennyt läpi.
 6. Lisää maksutapa! Ennen kuin voit ostaa kryptovaluuttoja, pitää sinun määrittää millä maksat ne. Vaihtoehtoja on kaksi: luottokortti ja SEPA-pankkisiirto. Voit siis joko liittää luottokorttisi suoraan Coinbaseen tai siirtää tilillesi rahaa SEPA-pankkisiirrolla. Luottokortti tulee käyttöön välittömästi ja ostot ovat nopeita. Pankkimaksu vastaavasti voi viedä muutaman päivän. Vastaavasti Coinbasen ottamat kulut ovat korkeammat, kun ostat Bitcoinia luottokortilla.
 7. Kun luottokortti on yhdistetty tai tilisiirto valmis, siirry Coinbasessa kohtaan Buy/Sell.
 8. Valitse haluamasi kryptovaluutta. Bitcoinin lisäksi Coinbasesta voi ostaa Bitcoin Cashia, Ethereumia ja Litecoinia.
 9. Valitse summa. Voit määrittää sen joko euroina tai kryptovaluuttana. Esimerkiksi 150€ tai vaikkapa 0,1 ETH.
 10. Vahvista osto klikkaamalla sinistä “Buy” -nappulaa.
 11. Omistat nyt Bitcoinia!

Miten ostaa muita kryptovaluuttoja?

Yllä mainitusta Coinbasesta voit ostaa siis vain Bitcoinia, Bitcoin Cashia, Ethereumia ja Litecoinia. Jos haluat ostaa ns. altcoineja eli muita pienempiä kryptovaluuttoja, pitää sinun valita toinen pörssi.

Yksi hyvä vaihtoehto on Binance. Se on suuri ja luotettava toimija, jonka kautta voit ostaa yleisimpiä altcoineja. Kaikki pienet ICO:t eivät sinne päädy, mutta tärkeimmät vaihtoehtovaluutat kylläkin (esim. Ripple, Cardano, EOS, NEO, Stellar, DogeCoin, Verge, IOTA, Dash, TRON, VeChain, Zcash, Monero ja niin edelleen). Useimmat altcoineja vaihtavat pörssit eivät kuitenkaan ota vastaan euroja tai dollareita. Ne vaihtavat vain kryptovaluuttoja toisiin kryptovaluuttoihin.

Sinun pitää siis ostaa Coinbasesta Bitcoinia tai Ethereumia euroilla ja lähettää ne Binance-tilillesi. Tämä on kuitenkin varsin helppoa. Alta löydät yksinkertaiset ohjeet.

 1. Siirry sivustolle www.binance.com ja klikkaa oikeasta yläreunasta “Register”.
 2. Täytä pyydetyt tiedot: sähköposti, salasana ja salasanan varmennus.
 3. Mene sähköpostiisi (esim. Gmail) ja varmenna sähköpostiosoitteesi klikkaamalla linkkiä saamastasi viestistä.
 4. Siirry Binancessa kohtaan “Deposit”.
 5. Valitse listalta valuutta, jota haluat tallettaa Binanceen. Jos siis olet ostanut Coinbasessa Ethereumia, valitse nyt myös Ethereum. (Voit käyttää hakua löytääksesi oikean kryptovaluutan.)
 6. Klikkaa valitsemasi virtuaalivaluutan riviltä kohtaa “Deposit”. Saat eteesi kyseisen valuutan tilitiedot.
 7. Kopioi “Deposit Address” osoite. Tämä on se osoite, johon sinun tulee siirtää varasi. Huomaa, että jokaisella kryptovaluutalla on oma talletusosoitteensa Binancessa. Lähetä valuutta aina oikeaan osoitteeseen. Esim. ETH vain ETH Deposit-osoitteeseen ja BTC vain BTC-deposit osoitteeseen. Muuten varasi katoavat ikuisiksi ajoiksi.
 8. Siirry Coinbasessa kohtaan “Accounts” ja valitse oikean valuutan kohdalta “Send”.
 9. Liitä Binancesta saamasi Deposit Address kenttään nimeltä “Recipient” ja valitse paljonko olet varoja siirtämässä.
 10. Klikkaa Continue ja varmenna siirtosi.
 11. Odota muutama minuutti ja varojen pitäisi näkyä Binancessa (älä hätäänny, jos tässä menee hetki – verkoston pitää varmentaa siirrot ja siinä menee aina aikaa).
 12. Siirry Binancessa kohtaan “Exchange” (valitse Basic vaihtoehto).
 13. Valitse Exchange-sivun oikeasta ylälaidasta millä valuutalla olet ostamassa. Jos siirsit siis Coinbasesta Binanceen esim. ETH, valitse nyt myös ETH.
 14. Tämän jälkeen etsi haluaasi kryptovaluutta. Jos olet ostamassa vaikkapa Moneroa, käytä hakua ja etsi Monero.
 15. Siirry sivulla alemmas ja valitse joko “Limit” (määrität itse ostotarjouksen) tai “Market” (ostat kryptovaluuttaa suoraan markkinahintaan). Ensikertalaiselle Market on helpompi valinta, koska silloin yksinkertaisesti ostat haluamaasi kryptovaluuttaa juuri sen hetken halvimmalla hinnalla.
 16. Täytä kenttään haluamasi määrä. Voit klikata myös esim. “50 %” tai “100 %”. Jos valitset “100 %”, ostat valitsemaasi kryptovaluuttaa koko maksuvaluutallasi (esim. ETH esimerkissämme) – eli jos siirsin Binanceen 1 ETH:n ja nyt valitsen 100%, ostan uutta tokenia koko tuolla 1 ETH:lla.
 17. Vahvista ostos klikkaamalla “BUY”.
 18. Onnittelut, omistat nyt myös altcoinia!

Vastaavasti jos haluat muuttaa omistamasi altcoin-kryptovaluutat takaisin euroiksi, tulee sinun seurata ohjeita päinvastaisessa järjestyksessä. Ensin vaihdat altcoinit esim. Ethereumiksi tai Bitcoiniksi. Sitten siirrät ETH:n tai BTC:n Binancesta Coinbaseen (muista taas olla tarkkana osoitteiden kanssa – Bitcoinia voi siirtää vain Bitcoin-osoitteeseen ja Ethereumia vain Ethereum-osoitteeseen). Sitten vain myyt omistuksesi Coinbasessa ja saat vastineeksi euroja.

Muista verot

Muista, että Suomessa kryptovaluutoista saamasi myyntivoitot ovat veronalaista pääomatuloa. Ne tulee siis ilmoittaa verottajalle viimeistään saadessasi kyseisen vuoden esitäytetyn veroilmoituksen. Jos kotiutat isoja voittoja, voit tehdä siitä erillisen ilmoituksen ja maksaa verot jo ennakkoon.

Lähteet: Kryptot.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *