Miten aloittaa ETF-rahastoon sijoittaminen?

Miten ETF rahastoihin sijoittaminen aloitetaanMikä ETF-rahasto on? ETF eli Exchange Traded Fund on sijoitusrahasto. Suomeksi käytetään termiä pörssinoteerattu rahasto, joka kertookin kaiken oleellisen: ETF-rahastojen osuuksia ostetaan ja myydään suoraan pörssistä aivan samaan tapaan kuin yhtiöiden osakkeita. Voit aloittaa sijoittamisen siis helposti ja nopeasti suoraan netissä.

Miksi tavallinen sijoittaja sitten aloittaisi ETF:iin sijoittamisen?

 • Pienemmät hallinnointimaksut kuin muissa rahastoissa.
 • Nopeat kaupat: voidaan myydä ja ostaa reaaliajassa pörssissä.
 • Hinta päivittyy jatkuvasti: yllä mainitusta syystä (pörssikaupankäynti).
 • Sijoituksen hajauttaminen: rahasto hoitaa hajauttamisen puolestasi, sinä omistat vain osuuksia.
 • Helppo myös säästäämiseen: esimerkiksi Nordnet.fi
  tarjoaa ETF-kuukausisäästämistä ilman välityspalkkiota.

Miten aloittaa ETF:iin sijoittaminen?

 1. Jos sinulla ei ole vielä arvo-osuustiliä, luo sellainen. Me suosittelemme piensijoittajalle Nordnet.fi
  (suomalainen, pienet kulut).
 2. Talleta rahaa arvo-osuustilillesi.
 3. Vertaile eri ETF-rahastoja, tee valintasi.
 4. Jätä ostotarjous ja odota. Jos tarjoustasi vastaava myyntitarjous on jätetty, kaupat syntyvät heti.
 5. Noin, nyt omistat osuuden rahastosta.

Jos haluat aloittaa kuukausisäästämisen, onnistuu se useimmissa meklaripalveluissa suoraan netissä luomalla erillinen ETF-säästösuunnitelma. Suunnitelmassa määrität yksinkertaisesti paljonko rahaa ja mihin ETF:iin sijoitetaan kuukausittain.

Miten sijoitus tuottaa voittoa?

Tavallisesti ETF-rahastot jaetaan kahteen eri kategoriaan: uudelleensijoittaviin ja tuottoa ulos jakaviin.

Kuten nimet jo kertovat, uudelleensijoittava ETF sijoittaa kaikki osakkeista saamansa osingot uudelleen ja ei jaa ulos osuuksien omistajille tuottoja. Sijoituksesi arvo siis (toivottavasti) nousee ja tuotto realisoituu kokonaisuudessaan siinä kohtaa, kun myyt omistuksesi.

Vastaavasti tuottoa jakavat ETF:t maksavat saadut osingot ulos joko kerran vuodessa, kerran puolessa vuodessa tai kerran kvartaalissa.

Ulos maksetuista tuotoista maksetaan kokonaisuudessaan pääomatuloa (osingoista poiketen). Ja luonnollisesti mahdolliset myynti- eli luovutusvoitot verotetaan pääomatuloina.

Voit halutessasi sijoittaa ulos maksetut tuotot tietysti uudestaan joko samaan rahastoon tai johonkin eri kohteeseen.

Mutta entäs indeksirahastot?

Morningstar teki vuonna 2013 tutkimuksen, jossa vertailtiin indeksirahastoja ETF-rahastoihin.

Näiden kahden erona on se, että indesirahastot ovat perinteisiä sijoitusrahastoja. Niitä ei osteta pörssistä, vaan ne ostetaan suoraan tämän rahaston välittäjältä tai pyörittäjältä. Vastaavasti ETF-rahastoilla käydään kauppaa pörssissä ja niiden arvo muuttuu sen mukaan, millä arvolla edellinen osuus on myyty (tai oikeastaan sen perusteella, mikä tällä hetkellä on tarjoustaso, mutta useimmiten kauppaa käydään jatkuvasti, joten hinta päivittyy koko ajan).

Molemmat ovat tavallisesti niin sanotusti passiivisia eli niillä ei ole erillistä rahastonhoitajaa, joka yrittäisi päihittää indeksin – vaan ne seuraavat indeksiä suoraan. Ne ovat hinnaltaan suhteessa edullisia, koska hintaan ei sisälly erillistä kustannusta aktiivisesta salkunhoidosta.

Noh, Morningstarin tutkimuksessa verrattiin siis ETF- ja indeksirahastoja vastakkain. Lopputulos oli selvä: yksityissijoittajan kannalta ETF-rahastot ovat edullisempi ja tehokkaampi tapa sijoittaa indeksiin, sillä niitä myydään samaan hintaan kaikille. Vastaavasti indeksirahastoja myytiin etenkin Euroopassa kahdella eri hinnalla: halvemmalla institutionaalisille isoille sijoittajille ja kalliimmalla piensijoittajalle.

Yksityissijoittajalle kokonaiskulut olivat indeksirahastoissa keskimäärin 0,73 % ja ETF:ssä 0,39 %.

Näillä vinkeillä aloitat ETF-rahastoihin sijoittamisen helposti ja nopeasti. Aloittaminen onnistuu helposti netistä esimerkiksi Nordnet.fi
arvo-osuustilin kautta.