Bitcoin kurssi nyt – Onko uusi bull run alkanut?

Bitcoin kurssi nyt

Artikkelin kirjoitushetkellä Bitcoinin “block reward halving” on muutamien päivien päässä ja viimeisen viikon aikana on nähty miten Bitcoin kurssi on noussut alle 7000 dollarin tasolta pikaisesti jopa yli yhdeksään tuhanteen dollariin (tosin juuri nyt, kun tätä kirjoitamme, on kurssi 8926 USD per Bitcoin).

Kurssi nyt

Yltä löydät juuri tämän hetkisen kurssin Coin Market Cap:n eli CMC:n dataan pohjautuen. Tämä luku päivittyy koko ajan, joten voit seurata sitä halutessasi vaikka tuntikausia.

Louhinnan palkintojen puolitus

Bitcoinia luodaan koko ajan lisää niin sanotusti louhimalla. Nämä louhijat saavat tästä työstä palkkioksi aina BTC:tä. Kun Bitcoin ensi kerran julkaisiin, jokaisen niin sanotun blokin louhimisesta louhijoille annettiin 50 BTC:tä palkkioksi.

210 000 blokin välein tämä palkkio puolittuu. Puolitus tapahtuu keskimäärin noin 4 vuoden välein – tietysti hieman riippuen koko lohkoketjun käytöstä. Tämä louhinnan tuotto per blokki puolittuu niin pitkään, kunnes yhden blokin louhinnan palkkio on nolla. Nykyisten arvioiden mukaan tämä tapahtuu noin vuonna 2140.

Vielä tällä hetkellä palkkio on 12,5 kolikko per lohko. Kuten yllä todettua, muutaman viikon sisällä tämän artikkelin kirjoittamisesta tuo tuotto tulee kuitenkin tippumaan 6,25 BTC:hen.

Aika-arviota voit seurata esimerkiksi Bitcoinblockhalf.com -sivuston kautta.

Miksi Block Reward Halving on osa Bitcoinia?

Vähän niinkuin kullan louhinnan kanssa, ajatus on, että ajan myötä Bitcoin tulee yhä harvinaisemmaksi. Siis yhtä ihmistä kohden uutta BTC:tä syntyy vähemmän ja hitaammin. Samalla, kun määrä vähenee ja (jos) kysyntä nousee, yhden yksittäisen Bitcoinin kurssi tulee nousemaan ja näin kryptovaluutta toimii hienosti inflaation suojana.

Käytännössä tämä on vastakkainen versio FIAT-valuutoista, joiden arvo tavallisesti inflaation myötä laskee merkittävästi ajan kuluessa. Toki molemmissa tapauksissa siis kierrossa olevan valuutan kokonaismäärä nousee – mutta toisin kuin esim. dollarilla tai eurolla, BTC:llä on olemassa maksimi (21 00 000 BTC)

Mitä puolitus tarkoittaa BTC-kurssille?

Mahdotonta sanoa. Aikaisemmat puolitukset ovat lopulta johtaneet Bitcoinin arvon nousuun. Monet väittävät, että 2016 tapahtuneen puolituksen jälkeen kurssi kyykkäsi merkittävästi ennen kuin uusi ns. “bull run” alkoi. Tämä on toki totta. Kurssi putosi. Mutta pudotus ei johtunut puolituksesta, vaan ehkä enemmänkin niin sanotun The DAO:n hakkeroinnista. Hakkerointi johti Ethereumin lohkoketkun forkkaamiseen, mikä aiheutti paljon keskustelua kryptovaluuttojen ympärillä.

Puolituksessa on monia muuttujia: toisaalta uutta Bitcoinia luodaan jatkossa hitaammin. Tämä vähentää louhijoiden tuomaa myyntipainetta, sillä moni on myynyt louhinnan tuottoja jatkuvasti pörssissä pois kattaakseen kulujaan. Vastaavasti, voi olla niin, että puolituksen aikaan tai sitä ennen tahi jälkeen, louhijat haluavat realisoida mahdollisia säästöjäänkin. Tämä vastaavasti aiheuttaisi ainakin hetkellisen myyntipaineen. Oman mausteensa tähän soppaan lisäävät tietysti yleinen koronatilanne ja maailmantalouden ongelmat.

Kokonaisuudessaan on mahdotonta sanoa mihin suuntaan Bitcoin kurssi tästä lähtee ja miten palkintojen puoliintuminen tulee vaikuttamaan hintaan pitkässä juoksussa. Voimme vain mielenkiinnolla seurata tilannetta ja pitää peukkuja kryptovaluuttojen puolesta.

Tämä on vieraskynä, jonka on kirjoittanut Ostakryptovaluuttaa.com.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *