Sijoittaminen voi tuntua aloittelijasta todella vaikealta. Moni jopa pelkää laittaa eurojaan kiinni johonkin uuteen ja tuntemattomaan. Siksi me suosittelemmekin sinua tutustumaan sekä meidän sivustomme materiaaliin – että tutkimaan oppaita ja vinkkejä laajemminkin Internetistä. Pelot katoavat ja itsevarmuus kasvaa sitä mukaan, mitä enemmän ymmärrät taloudesta ja sijoittamisesta 2018.
Yleisimpiä sijoituslajeja
- Osakeet: Useimmille se ensimmäinen paikka, josta aloitetaan. Kun ostat osakkeita pörssistä (tai muuten), omistat osan yhtiöstä. Voit saada tuottoa osakkeista sekä osinkoina että osakkeen arvon nousuna. Lue miten aloittaa osakesijoittaminen.
- Rahastot: Suhteellisen helppo sijoitusmuoto – sillä sinä sijoitat rahastoon, joka sitten hajauttaa rahaa oman ohjeistuksensa / sääntöjensa mukaan eteenpäin. Joku muu siis hoitaa rahojasi. Suurin hyöty piensijoittajalle on riskin hajauttaminen.
- ETF-rahastot: Pörssilistattuja rahastoja. Voit ostaa ja myydä ETF-rahaston omistusosuuksia pörssissä aivan kuin osakkeita. ETF-rahaston osuuden arvo myös päivittyy jatkuvasti pörssin ollessa auki. ETF:t ovat passiivisia eli ne seuraavat indeksiä – ja rahastonhoitajat eivät aktiivisesti yritä voittaa indeksiä.
- Joukkovelkakirjat: Valtion tai yhteisön liikkelle laskemia velkakirjoja, joihin sijoittamalla saat vakaan prosentuaalisen tuoton.
- Kiinteistöt: Kiinteistöihin sijoittaa suurin osa suomalaisista – nimittäin ostamalla itselleen kodin. Oman kodin lisäksi yleisiä kiinteistösijoituksia ovat sijoitusasunnot, maan ostaminen, teollisuusrakennukset ja toimitilat. Voit hajauttaa kiinteistösijoituksiasi ostamalla kiinteistöyhtiön osakkeita tai osuuden kiinteistösijoitusrahastosta. Lue lisää artikkelista asuntosijoittaminen.
- Hyödykkeet: Raaka-aineisiin sijoittamista. Voit ostaa rakaa-aineita joko suoraan (esim. fyysistä kultaa), sijoittaa niitä seuraavaan ETF-rahastoon tai esimerkiksi epäsuoraan ostamalla kultakaivosten osakkeita (joiden hinta tavallisesti nousee, kun kullan hintakin nousee). Lue miten sijoittaa kultaan.
- Valuutat: Valuuttakaupalla voi sekä keinotella että suojata omaa toimintaansa. Ostat yhtä valuuttaa ja myyt toista.
- Krpytovaluutat: Näistä suurin on BitCoin. Kryptovaluutat ovat aivan oma sijoitusmuotonsa, mutta niidenkin arvojen muutoksia seurataan eri indekseillä.
4 vinkkiä aloittamiseen
- Opiskele ensin perusteet. Voit yltä lukea nopeat kuvaukset eri sijoituslajeista. Tulemme laajentamaan sivustomme sijoitusosiota tasaista tahtia, joten palaa lukemaan lisää vinkkejä ja oppaita myös tulevaisuudessa.
- Määritä oma riskinsietokykysi. Vanhan sanonnan mukaan ei kannata sijoittaa rahaa, jota et voi menettää. On olemassa riskisiä ja vähäriskisempiä sijoituskohteita. Täysin riskittömiä sijoituksia ei käytännössä ole. Määritä siis ensin haluatko ottaa isoja riskejä ja tavoitella isoja voittoja – vai haluatko, että paaomasi kasvaa hitaasti – mutta varmasti korkoa.
- Tee sijoitussuunnitelma. Kun tiedät paljonko olet sijoittamassa ja millaista riskiä olet valmis ottamaan, tee sijoitussuunnitelma.
- Aloita sijoittaminen 2018. Tiedät jo oman riskinsietokykysi ja paljonko rahaa olet sijoittamassa – ja mihin. Nyt voit aloittaa sijoittamisen. Alta löydät muutamia lisäartikkeleita sekä listan sijoituspalveluista, joita itse suosittelemme.