Norjan suurin pankki haluaa eroon käteisestä

Norjalainen pankki haluaa eroon käteisestä

Jo muutaman vuoden ajan meistä on tuntunut siltä, että maailman suuret talousinstituutiot haluavat päästä kokonaan eroon käteisestä rahasta. Sitä on vaikea seurata, se ei tuota korkoja ja sen avulla ihmiset voivat olla pankeista riippumattomia.

Miksi juuri nyt? Vaihtoehtoiset talousjulkaisut, kuten Zero Hedge, ovat jo pitkään pitäneet muutamien suurien pankkien ja luottolaitosten kaatumista mahdollisena. Moni iso ja tunnettu pankki on nimittäin erittäin vahvasti altistunut erilaisille johdannaisriskeille. Esimerkiksi saksalaisen Deutche Bankin kohdalla puhutaan biljoonista – ei miljoonista, ei miljoonista – vaan biljoonista (engl. trillion – suomeksi joko biljoona tai triljoona).

Mikäli isot laitokset kaatuisivat – yksi vaihtoehto kriisin hoitamiseen on ns. “bail-in” -ratkaisu, jossa instituution velkoja maksetaan ja vakavaraisuutta tuetaan ottamalla rahaa laitoksen omien asiakkaiden pankkitileiltä. Tällaisessa ratkaisussa voidaan asettaa jokin alaraja, minkä yli menevästä osasta otetaan tietty prosentuaalinen osa pankin vakavaraisuuden tukemiseen.

Esimerkiksi: Rajaksi sovitaan 100 000 euroa. Ylimenevästä osasta otetaan kertasuoritteinen 10% “vero” pankin tukemiseen. Sinulla on tililläsi 250 000 euroa. Rajan yli menevää varallisuutta on siis 150 000 euroa. 10 prosentin “vero” on 15 000 euroa. Se siirretään sinun tililtäsi pankin omaisuudeksi – ja kellään ei ole tähän mitään sanomista.

Noh, luonnollisesti tällainen kehityskulku kuulostaa suomalaisen mielessä erittäin epäreilulta ja epätodennäköiseltä. Suurempi syy käteisettömään yhteiskuntaan siirtymiseksi liittynee rahansiirtojen parempaan seuraamiseen. Jos käteistä ei ole, voidaan joka ikinen taloudellinen transaktio tarvittaessa saada selville ja verottaa.

Lisäksi, jos käteistä ei ole, on ns. pankkien talletuspako käytännössä mahdoton (tai niin moni ajattelee – toki oman varallisuutensa voi sijoittaaa käteisen sijaan kiinteään omaisuuteen).

Norjan suurin pankki DNB kertoi oman mielipiteensä ja ehdotti, että käteisen käyttö tulisi lopettaa Norjassa kokonaan. DNB:n laskelmien mukaan noin 60 prosenttia kaikesta rahan käytöstä on nyt Norjan pankkien ulkopuolella – siis käteisenä tai muuna. Yhteensä kierrossa on noin 50 miljardia Norjan kruunua.

Pankin lausuman mukaan käteiseen liittyy niin paljon vaaroja ja epäkohtia, että siitä pitäisi nyt päästä eroon.

Mitä mieltä sinä olet?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *