Tietoa vertaislainoista lainaajalle ja sijoittajalle

Vertaislainat sijoittajille ja lainan hakijoilleMikä on vertaislaina? Se on vakuudeton laina, jossa joukko yksityisiä ihmisiä mahdollistaa sinulle lainan ottamisen. Vertaislainaamista varten on luotu satoja erilaisia sivustoja.

Näin se toimii:

  1. Yksityishenkilö rekisteröityy palveluun ja sijoittaa siihen rahaa.
  2. Sinä tai joku muu lainaa tarvitseva rekisteröityy palveluun ja hakee lainaa.
  3. Sinä saat lainan.
  4. Sinä maksat lainan takaisin sovitussa aikataulussa.
  5. Sijoittaja saa koron tuottona (miinus mahdolliset verkkopalvelun ottamat palvelumaksut).

Lainanottajan kannalta laina on aivan kuten mikä tahansa muukin nettilaina. Ainut ero on yleensä korko, joka on tavallisesti hieman erillisten lainayhtiöiden tarjoamaa korkoa matalampi.

Tosin korkotaso riippuu täysin valitsemastasi palvelusta: joissain korot on määritelty kiinteiksi, kun taas toisissa sinä voit itse sopia korosta sijoittajan kanssa suoraan.

Sijoittajalle vertaislaina vastaavasti tarjoaa mahdollisuuden saada rahalleen parempaa korkoa kuin mitä pankki tarjoaa. Sijoituksena vertaislaina on varsin turvallinen sillä usein lainasummat hajautetaan erillisen lainakorin kautta – eli yksittäisen sijoittajan sijoitus menee useammalle lainaajalle.

Englanniksi vertaislainoista käytetään termiä Peer-to-peer tai P2P loan.

Kuinka paljon vertaislainaa voi saada? Entä sijoittaa?

Tällä hetkellä Suomen suurimmat vertaislainapalvelut tarjoavat lainasummia noin 400 eurosta aina 10 000 euroon asti ilman vakuuksia ja takaajia.

Samaan tapaan suosituimmat suomalaiset vertaislainasivustot antavat yksittäisen sijoittajan tehdä 100 000 euron talletuksen.

Korkotuotto on noin 8-12 prosenttia vuodessa palvelusta ja riskiprosentista riippuen.

Aivan kuten tavallisessakin kulutusluotossa, myös vertaislainassa voi hakea sekä eräpäivän siirtoa että lyhennysvapaita kuukausia.

Laina maksetaan takaisin erissä.

Anonyymiys pysyy

Sekä sijoittaja että lainan ottaja ovat täysin anonyymejä. Lainapalvelu toimii välissä anonymiteetin takaajana eikä välitä kummankaan osapuolen tietoja toiselle.