Taloyhtiön velkaantuminen – miten vaikuttaa asukkaaseen?

Miten taloyhtiön laina eli yhtiölaina vaikuttaa asukkaaseen

Taloussanomat uutisoi alkuviikosta, että taloyhtiöiden velan määrä kasvaa jatkuvasti. Statistiikat osoittavat, että taloyhtiöiden lainat ovat liki kolminkertaistuneet viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Tilastokeskuksen mukaan kymmenen vuotta sitten yksittäisellä kotitaloudella oli noin 5200 euroa yhtiövelkaa kannettavanaan, kun nyt summa on 14 300 euroa. Koko Suomen mittakaavassa asukkaiden yhtiövelka on kokonaisuudessaan jo 14 miljardia euroa vuoden 2016 alussa.

Usein asuntoa vaihtavalle tai ensiasunnon ostajalle tämä tarkoittaa tilannetta, jossa uuden asunnon voi ostaa esimerkiksi 100 000 – 200 000 eurolla, mutta päälle tulee vielä huomat 200 000 – 400 000 euroa taloyhtiön yhtiövelkaa. Vastaavasti vanhoissa kerrostalo- ja rivitaloasunnoissa yhtiölainojen suuruuteen vaikuttavat saneeraustarpeet ja jo tehdyt remontit.

Yksittäiselle asukkaalle taloyhtiöiden velkaantuminen on tietysti rasite: vanhoissa asunto-osakeyhtiöissä rahoitusvastike nousee, kun lainat pitää saada hoidettua pois. Uusissa taas rahoitusvastike on jo valmiiksi korkea, kun taloyhtiölainan suuruus voi olla 1½ – 2 kertaa asunnon myyntihinta.

Suurin riski sekä asukkaalle että koko Suomen taloudelle syntyy tilanteesta, jossa pankki toimeentuloon vedoten kieltäytyy lainaamasta rahaa asunnon ostamiseen, mutta yksityishenkilö saakin hankittua asunnon itselleen yhtiölainan avustuksella. Toki yhtiölainan hyödyntäminen ei vaikuta asunnon omarahoitusosuuteen. Pankit kyllä ymmärtävät kokonaisuuden.

“Lainaahan sekin vain on”, moni varmasti pohtii – mutta taloyhtiöiden lainat ovat yleensä koroiltaan korkeampia – ja korkoja ei saa edes vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa.

Yksittäisen asukkaan kannattaa miettiä muun muassa korkoriskiä ostaessaan yhtiölainalla rahoitettua asuntoa. Korkoriski on olemassa, vaikka laina ei olisikaan henkilökohtainen ja suoraan pankilta. Mitä tapahtuu, jos korot nousevat ja rahoitusvastikkeesi pompsahtaa sitä kautta pilviin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *